Michael Pollan

Toidureeglid

Sööja käsiraamat

163-leheküljeline tavaformaadis ja kõvas köites raamat

Varrak 2011


Ameerika kirjaniku ja ajakirjaniku Michael Pollani humoorikas ja eluterve lähenemisviis lääne toiduainetetööstuse vastu on võlunud lugejaid üle kogu maailma. «Toidureeglid» on jagatud kolme peatükki, mis käsitlevad küsimusi, mida me sööma peaksime ja kuidas me sööma peaksime, ning Pollani terve talupojamõistusega kokku pandud reegleid, kuidas süüa targalt ja ennast kahjustamata. Sest nagu autor tõdeb, sai toitumisteadus alguse siiski vähem kui kakssada aastat tagasi ja on tänapäeval umbes sealmaal, kus kirurgia oli 1650. aastal – väga paljulubav ja huvitav jälgida, kuid kas oleksite valmis tolle aja kirurgiat enda peal proovima?

Michael Pollan: «Enamik meist on hakanud lootma üht või teist tüüpi asjatundjatele, kes ja mis kirjutavad ette, kuidas tuleb süüa – arstid ja dieediraamatud, meediaülevaated toitumisteaduse viimastest avastustest, valitsuse nõunikud ja toidupüramiidid, toidupakenditel vohavad väited sisu tervislikkusest. Me võime ekspertide arvamusi mitte arvestada, kuid nende hääled kõlavad meie peas alati, kui valime midagi toidukaardilt või kärutame ringi supermarketi riiulite vahel. Meie pähe on topitud ka hämmastav hulk biokeemiat. Kas pole kummaline, et tänapäeval on igaüks kas või põgusalt tuttav selliste sõnadega nagu antioksüdant, küllastunud rasv, oomega-3-rasvhapped, süsivesikud, polüfenoolid, foolhape, gluteen ja probiootikumid? See on arenenud nii kaugele, et me ei näe enam toiduaineid, vaid eelkõige toitaineid (häid ja halbu), mida need sisaldavad, ja muidugi kaloreid – toidu nähtamatuid omadusi, mis õigesti mõistetuna on eeldatavasti hea toitumise aluseks. Ent vaatamata kogu teaduslikule ja pseudoteaduslikule pagasile, mis me oleme viimastel aastatel oma õlgadele võtnud, ei tea me endiselt, mida peaksime sööma. Kas peaksime rohkem muretsema rasvade või süsivesikute pärast? Ja kuidas jääb siis «heade» rasvadega? Või «halbade» süsivesikutega, nagu näiteks kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup? Kui palju peaksime muretsema gluteeni pärast? Mis värk nende kunstlike magustajatega ikka on? Vastab see tõesti tõele, et ühed hommikuhelbed parandavad mu poja tähelepanuvõimet koolis ja teised kaitsevad mind südamerabanduse eest? Mis hetkel muutus kausitäie hommikuhelveste söömine raviprotseduuriks?»
Alates 8,00 €
Ainult %1 järel
Ameerika kirjaniku ja ajakirjaniku Michael Pollani humoorikas ja eluterve lähenemisviis lääne toiduainetetööstuse vastu on võlunud lugejaid üle kogu maailma. «Toidureeglid» on jagatud kolme peatükki, mis käsitlevad küsimusi, mida me sööma peaksime ja kuidas me sööma peaksime, ning Pollani terve talupojamõistusega kokku pandud reegleid, kuidas süüa targalt ja ennast kahjustamata. Sest nagu autor tõdeb, sai toitumisteadus alguse siiski vähem kui kakssada aastat tagasi ja on tänapäeval umbes sealmaal, kus kirurgia oli 1650. aastal – väga paljulubav ja huvitav jälgida, kuid kas oleksite valmis tolle aja kirurgiat enda peal proovima?

Michael Pollan: «Enamik meist on hakanud lootma üht või teist tüüpi asjatundjatele, kes ja mis kirjutavad ette, kuidas tuleb süüa – arstid ja dieediraamatud, meediaülevaated toitumisteaduse viimastest avastustest, valitsuse nõunikud ja toidupüramiidid, toidupakenditel vohavad väited sisu tervislikkusest. Me võime ekspertide arvamusi mitte arvestada, kuid nende hääled kõlavad meie peas alati, kui valime midagi toidukaardilt või kärutame ringi supermarketi riiulite vahel. Meie pähe on topitud ka hämmastav hulk biokeemiat. Kas pole kummaline, et tänapäeval on igaüks kas või põgusalt tuttav selliste sõnadega nagu antioksüdant, küllastunud rasv, oomega-3-rasvhapped, süsivesikud, polüfenoolid, foolhape, gluteen ja probiootikumid? See on arenenud nii kaugele, et me ei näe enam toiduaineid, vaid eelkõige toitaineid (häid ja halbu), mida need sisaldavad, ja muidugi kaloreid – toidu nähtamatuid omadusi, mis õigesti mõistetuna on eeldatavasti hea toitumise aluseks. Ent vaatamata kogu teaduslikule ja pseudoteaduslikule pagasile, mis me oleme viimastel aastatel oma õlgadele võtnud, ei tea me endiselt, mida peaksime sööma. Kas peaksime rohkem muretsema rasvade või süsivesikute pärast? Ja kuidas jääb siis «heade» rasvadega? Või «halbade» süsivesikutega, nagu näiteks kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup? Kui palju peaksime muretsema gluteeni pärast? Mis värk nende kunstlike magustajatega ikka on? Vastab see tõesti tõele, et ühed hommikuhelbed parandavad mu poja tähelepanuvõimet koolis ja teised kaitsevad mind südamerabanduse eest? Mis hetkel muutus kausitäie hommikuhelveste söömine raviprotseduuriks?»
Tooteinfo
Tootekood R0201647
Aasta 2011
Autor Michael Pollan
Kirjastus Varrak
Kujundaja Britt Urbla Keller
Tõlkija Andrus Maran
Köide kõva
Lehekülgi 163
EAN 9789985323397
Ümbris ei
Keel eesti
Teema kokandus, tervis ja elustiil

Kas kõik raamatud on kohe saadaval?

Uued raamatud - suur osa on laos olemas (seisukord>uus), aga suur osa on ka tellimisel (seisukord > uus tellimisel). Tellimisel raamatud saabuvad lattu enamasti 1-2-3 päeva jooksul. 

Kasutatud raamatud (seisukord > väga hea, hea, rahuldav) on kõik kohe laos või poes olemas.


Mis siis teha, kui minu otsitud raamat on läbi müüdud?

Leia otsitav raamat täppisotsinguga siit.
Saada oma soov info@raamatukoi.ee. Me salvestame selle ja anname teada, kui raamatu
leiame. Vahel leiame kiiresti, vahel kulub aastaid. On raamatuid, mille järjekorras on mitu inimest. 


Kuidas raamatud kätte saab?

Saadame raamatuid kõigisse pakikappidesse ja kulleriga otse tellija aadressile. Raamatuile saab ka ise kauplustesse järele tulla: Harju tn 1 Tallinnas või Lossi tn 28 Viljandis. Soome, Lätti ja Leetu saadame raamatuid nii pakikappidesse kui tavapostiga, mujale maailmas samuti tavapostiga. Loe lähemalt siit.


Millises seisukorras on kasutatud raamatud?

Iga kasutatud raamatu eksemplari juures on märgitud seisukord: väga hea, hea, rahuldav, halb ja vajadust mööda ka täpsustus. Loe lähemalt siit.